Wordpress: ook voor grote websites!

“WordPress is niet geschikt voor grote websites? Het is toch een blogsysteem?”

Ooit gestart als een blogsysteem, maar inmiddels al jaren een stabiel, gebruiksvriendelijk en innovatief content management systeem (CMS). Dat is WordPress. En zeker ook geschikt voor grote websites. Toch zijn er een hoop mensen die dit nog verkeerd inschatten.

Wist je dat 32% van de websites wereldwijd draaien op het WordPress systeem? Grote internationale websites zoals die van Sony Music, BBC America, MTV News en The New Yorker maar ook overheidsinstellingen zoals The White house. In Nederland zijn de websites van D66, HP/de tijd en Tele2 enkele voorbeelden.

Open source, dus snelle ontwikkelingen

WordPress is een open source systeem. Simpel gezegd is het software dat vrij (en gratis) toegang biedt tot de bronbestanden (de code). Iedereen mag het inzien, iedereen kan eraan werken. Op deze manier kan er een grote community ontstaan, die (los of samen) werken aan de software. Dit heeft voordelen doordat de wereldwijde community snel kan inspelen op nieuwe trends zodat je snel kunt beschikken over de laatste technieken. Dit zorgt er voor dat er een grote bibliotheek aan plugins beschikbaar is. Daarnaast zorgt de community voor constante verbeteringen op het gebied van performance en security.

Valkuil: snel en gemakkelijk plugins toevoegen

Het gegeven dat er veel plugins beschikbaar zijn die snel en eenvoudig te installeren zijn is ook een grote valkuil. Plugins van slechte kwaliteit zorgen voor een onbetrouwbare website kijkend naar performance en security. Dit is voor een buitenstaander nog goed in te schatten op basis van de verschillende reviews voor plugins. Te veel (onnodige) plugins komen we echter het vaakst tegen. Uiteraard zal iedere plugin iets toevoegen aan je website, maar stel je regelmatig de vraag of die ene plugin wel écht nodig is. En bovenal: soms kun je dezelfde features ook toevoegen zonder het gebruik van een plugin of kun je bepaalde functionaliteiten vangen in één plugin.

Te veel plugins maken je website traag en onbetrouwbaar. Al deze plugins dienen op iedere pagina geladen te worden en bovendien moeten ze met elkaar samen kunnen werken. Dat laatste is zeker niet altijd het geval. Dat een forse reductie van het aantal plugins kan leiden tot een beter presterende website dat laat onder andere onze Mybabywatcher case zien. En dat met dezelfde (en zelfs meer) functionaliteiten vergeleken met de ‘oude’ WordPress website.

Techniek optimaal inrichten voor topsnelheid

Naast het kritisch analyseren van je plugins zijn er nog veel meer zaken die meespelen. Denk aan de kwaliteit van het thema, de hoeveelheid scripts die op iedere pagina wordt ingeladen of het optimaliseren van afbeeldingen en video’s. Door hier kritisch naar te kijken kun je je website verder optimaliseren.
Daarnaast speelt je gekozen webhosting een grote rol. Er zijn veel aanbieders en ook veel tegen lage prijzen. Dit is in 99% van de gevallen inderdaad de goedkoopste optie, maar niet de beste. Met een goede webhoster neem je al direct een voorsprong op je concurrentie. En het gebruik van Cloudflare kan je daar nog eens extra bij helpen.

Integratie met de Workflow Robot

Eén ander voordeel van het open source systeem van WordPress is, is dat het goed kan communiceren met andere systemen. Denk aan het koppelen met CRM of ERP systemen. Data kan eenvoudig van WordPress naar andere systemen gestuurd worden, of andersom. De Workflow Robot kan je hiermee helpen.

Al met al zijn er genoeg redenen om te kiezen voor WordPress. Twijfel je toch nog? Of heb je nog enkele vragen en/of opmerkingen? Dan neem gerust contact met ons op!

Meer blogs

Strengere regels voor online verkopers

Lees meer

AppComm ontwikkelt plug-in voor 8vance: 'Dit scheelt veel tijd'

Lees meer

Cloudfare: sneller en veiliger!

Lees meer