Magento 1 end of life

Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat Magento 1.4.x op de markt verscheen, de versie die ik persoonlijk als eerste echte stabiele versie beschouw. Vanaf dat moment ging het snel. Een toenemend aantal ontwikkelaars stortte zich op Magento, waardoor het ineens 1 van de meest toegankelijke e-commerce oplossingen voor de markt werd. Magento 1 is tot op de dag van vandaag nog steeds 1 van de meest gebruikte CMS systemen op de markt, ruim boven WooCommerce, ShopWare en Prestashop.

Maar aan alles komt een eind, ook aan Magento 1. Of om precies te zijn: de officiele ondersteuning voor Magento 1. Want Magento 1 blijft natuurlijk, evenals de onofficiele ondersteuning. Maar wat betekent dat nu in de praktijk voor jou als webwinkelier? In deze post gaan we daar verder op in.

Officiële ondersteuning stopgezet per 1 juni 2020

De officiële ondersteuning voor Magento 1 is door Adobe per 1 juni 2020 stopgezet. Dat houdt feitelijk in dat je vanaf dat moment geen updates of upgrades meer voor Magento 1 krijgt vanuit Adobe.

En dat is jammer, want de updates en upgrades voegen functionaliteit toe en helpen je met name bij het veilig houden van de website. Ze bevatten immers veiligheidspatches voor bekende en minder bekende veiligheidsproblemen. Je webwinkel zal dus in de loop van de tijd meer risico lopen, met alle gevolgen van dien.

Kan ik Magento 1 dan nog wel veilig gebruiken?

Op basis van mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat de grootste veiligheidsissue nog steeds de gebruiker is. Jij als eigenaar van de website bijvoorbeeld die nog steeds inlogt met het wachtwoord Welkom01! of die ene schimmige developer uit een ver exotisch land, die nog gebruik maakt van een ongelicenseerde Windows 7 installatie. Bij negen van de tien veiligheidslekken die ik heb meegemaakt lag dit ten grondslag.

Dat neemt niet weg dat je ook goed naar Magento 1 moet kijken. Heb je de laatste updates geïnstalleerd, dan loop je allicht minder risico. Maar je kunt ook kijken naar 1 van de commerciële partijen die nu verlengde ondersteuning van Magento 1 aanbieden.

Wat is dat, verlengde ondersteuning?

Magento is open source software. Dat houdt feitelijk in dat iedereen de software mag gebruiken, maar ook de software verder mag doorontwikkelen. Diverse commerciële partijen bieden de mogelijkheid om de ondersteuning te verlengen.

Maar let wel, deze verlengde ondersteuning geldt voor de core functionaliteiten van Magento. Hij geldt niet voor de module van je logistieke dienstverlener of betaalprovider. Het kan dus zijn dat je vroeg of laat alsnog gedwongen wordt om te stoppen met Magento 1, simpelweg omdat je betaalprovider geen betalingen meer kan accepteren.

Kan ik upgraden naar Magento 2?

Laat ik vooropstellen dat er niet zoiets is als een ‘upgrade van Magento 1 naar Magento 2’. Het zijn twee totaal verschillende systemen die eigenlijk in niets op elkaar lijken. Wat je ooit hebt laten ontwikkelen voor Magento 1, zal niet mee te nemen zijn naar Magento 2.

Bovendien… Onder de noemer voortschrijdend inzicht maak je nu wellicht andere keuzes als een paar jaar terug. Het is dus zaak om met een frisse blik en een nieuwe partner te kijken naar de markt, je webwinkel en je wensenlijst. Wij kunnen je daar goed bij helpen.

Een upgrade naar Magento 2 is er dus niet. Je moet dus eigenlijk uitgaan van een compleet nieuwe webshop, met een bijbehorend investeringsplaatje.

Wat als ik geen compleet nieuwe Magento 2 shop wil?

Dat kan. Zoals gezegd kun je dan kijken naar de optie om de ondersteuning te verlengen. Maar je kunt ook kijken naar een WooCommerce webwinkel, iets wat we binnen AppComm niet geheel toevallig ook aanbieden.

Wil je meer weten over de verschillen tussen Magento 2 en Woocommerce? Dan neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Meer informatie

Welke oplossing je uiteindelijk ook kiest, laat je goed informeren en begeleiden. Met onze kennis en kunde kunnen wij je helpen bij het bepalen de juiste strategie. Eentje die past bij je organisatie van nu en de eisen van de toekomst.

Meer blogs

Strengere regels voor online verkopers

Lees meer

AppComm ontwikkelt plug-in voor 8vance: 'Dit scheelt veel tijd'

Lees meer

Cloudfare: sneller en veiliger!

Lees meer